ILMU ITU TIADA TEPIANNYA ILMU ITU CAHAYA

GURU PENDIDIKAN ISLAM SILA MASUK LAMAN ePORTAL PENDIDIKAN ISLAM DARI SAYA AHMADAN BIN GHAZALI

Selasa, 09 Februari 2010

HAYATILAH KISAH MAULIDURRASUL

Kelebihan Nabi Muhammad.

Dari Jabir katanya : Berkata Rasulullah yang ertinya :

Aku telah diberikan 5 perkara yang tidak seorag pun daripada para nabi sebelum ku diberikan :

1. Aku ditolong dengan daya menakutkan musuh sejauh perjalanan sebulan.
2. Diuntukkan bagiku bumi ini ,dimana-mana sahaja boleh dijadikan tempat bersujud dan keadaannya suci .Maka sebarang umatku yang telah dating kepadanya waktu sembahyang,hendaklan tambpil sembahyang.
3. Dihalalkan harta rampasan perang bagikubdan tidak halal bagi seorang pun sebelum ku.
4. Aku diberi kuasa untuk beri syafaat.
5. Setiap nabi dibangkitkan untuk menyeru kaumnya sahaja,tapi aku dibangkitkan untuk menyeru seluruh manusia.

RASUL-RASUL PENJAGA LANGIT

Lapisan 1 : Nabi Adam
Lapisan 2 : Nabi isa dan Yahya
Lapisan 3 : Nabi Yusuf
Lapisan 4 : Nabi Idris
Lapisan 5 : Nabi Harun
Lapisan 6 : Nabi Musa
Lapisan 7 : Nabi Ibrahim.


WASIAT NABI MUHAMMAD SAW kepada SAYIDINA ALI RA

Wahai Ali, bagi orang MUKMIN ada 3 tanda-tandanya:
>1) Tidak terpaut hatinya pada harta benda dunia.
>2) Tidak terpesona dengan pujuk rayu.
>3) Benci terhadap perbualan dan perkataan sia-sia..

Wahai Ali, bagi orang 'ALIM itu ada 3 tanda2nya:
>1) Jujur dalam berkata-kata.
>2) Menjauhi segala yg haram.
>3) Merendahkan diri.
Wahai Ali, bagi orang yg JUJUR itu ada 3 tanda2nya:
>1) Merahasiakan ibadahnya.
>2) Merahasiakan sedekahnya.
>3) Merahasiakan ujian yg menimpanya.

>Wahai Ali, bagi org yg TAKWA itu ada 3 tanda2nya:
>1) Takut berlaku dusta dan keji.
>2) Menjauhi kejahatan.
>3) Memohon yang halal kerana takut jatuh dalam keharaman.
>
>Wahai Ali, bagi

itu ada 3 tanda2 AHLI IBADAH itu ada 3 tandanya:
>1) Mengawasi dirinya.
>2) Menghisab dirinya.
>3) Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s.w.t.

37 komentar:

mamena mengatakan...

salam saudara..sy nk bagi komen sikit keh..cuba saudara tgk saudara punye calender...rase2 nye apa yg x kene dgn calender tu??

adi mengatakan...

valentine day..show....but maulidul rasul when????

Easy Money Learning mengatakan...

http://easymoneylearning.blogspot.com/
Sebagai orang islam memang wajar kita menyambut hari kelahiran putera kesayangan kita baginda rasulullah saw..tetapi mengapa mesti diagungkan hari valentine day yang jauh bercanggah dengan agama kitaharap renung renungkan

nua888 mengatakan...

Assalamualaikum..mungkin penulis ni tdk berniat untuk tag pd tarikh tu..
hem,itulah hasil drp kemajuan,..musuh Islam mengambil kesempatan drp kemajuan untuk menjatuhkan maruah Islam..

Masjid Al-Ehsaniah mengatakan...

Assalamualaikum. ziarah sebentar..jemputlah ziarah juga blog masjid :)
http://al-ehsaniah.blogspot.com/

amy mengatakan...

salam..sy minta copy n share ngan kwan2 untuk tambah ilmu yer..mohon di izinkan..

MataHati @ MH mengatakan...

salam..sya nak tumpang share artikel ini

rean mengatakan...

@mamena
Assalamualaikum. penulis hanya meletakkan url kalendar sediaada yang yang terdapat di internet yang obviously datang dr pelbagai sumber. Not all calender kat malaysia pun marked with hari2 penting dalam Islam. so it shouldn't be an issue, i think. kebetulan sahaja maulidur rasul tahun 2011 ni jatuh pada 14 februari.

Amir Al-fansuri mengatakan...

salam maulidur rasul

Amir Al-fansuri mengatakan...

he suffer most for his ummat, let us recite selawat upon himingltch

Mohd Rasydan mengatakan...

@rean
hari maulidur rasul adalah pada 15 feb bukan 14. berfikir dahulu sebelum menaip.

SUN mengatakan...

salam...mohon share ye..thanks

SUN mengatakan...
Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.
kasih ieyda mengatakan...

sy ingin mnta keizinan tuk share

sulin rokasmara mengatakan...

saya nak mintak shre artikel k. thank u

Farahh Arshad mengatakan...

salam.. saya mohon share jugak (:
syukran

me suya mengatakan...

Suya mohon share jugak

choromosomeXX@life mengatakan...

sy nak minta izin untuk share link ni kat FB . TQ

azzie mengatakan...

salam maulidur rasul..mohon utk share artikel ini...terima kasih..

ayie mengatakan...

mintak share ye

ATikah Mustapa mengatakan...

mintak share

Buyut mengatakan...

salam..
sy pohon share ya..
selamat menyambut maulidur rasul 1432H..
salam..

budak dungun mengatakan...

Salam, hamba pun nak bagi sedikit komen kat anda, banyak kesilapan ejaan di sini. Harap tidak lagi berlaku selepas ini.. Wassalam.

arisakid mengatakan...

slm , saya mohon share... terima kasih

aNiM mengatakan...

salam,

saya mohon share artikel ye :)
terima kasih.

xiao chun mengatakan...

assalammualaikum..

mohon share info.. thanks.

Syafsp mengatakan...

salam admin,
terima kasih atas info saudara.

lagi satu, saya berminat widget di atas sekali page ni, iaitu "Assalamualaikum" bergerak-gerak.

boleh saya tau dapatkan di mana? saya nak letak di dalam blog saya.

harap saudara dpt berkongsi ilmu di hari maulidur rasul yang mulia ni sesama muslim .. amin :)

PM saya syafsp[at]yahoo.com.my

ieda mengatakan...

Salam maulidur rasul.. mohon share article saudara..

The Typewriters mengatakan...

Salam...mohon share article. terima kasih

mayflower mengatakan...

Salam, minta izin kongsi article ini ya. Terima kasih.

mayflower mengatakan...

Salam, minta izin kongsi article ini buat peringatan diri sendiri ya. Terima kasih.

ae cha hyun shik mengatakan...

salam...mohon share utk pengetahuan bersama...syukran

zul mengatakan...

salam maulidur rasul..saya mohon untuk shared artikel ini..terima kasih.

aizat mengatakan...

Salam saudara..saya mintak share artikel nie ye?

~miss scorpio~ mengatakan...

Assalamualaikum...m0hon share artikel ini utk pengetahuan sy n rakan..terima kasih..

puding karamel mengatakan...

salma..mintak izin share ye utk berkongsi dengan kwn2 yg len..tq

burn_najj mengatakan...

Assalamualaikum... saya mohon kebenaran untuk copy and share artikel ini... Terima Kasih...